Automatische incasso via SEPA

Verzekering

Automatische incasso via SEPAIn verband met de nieuwe regels voor automatische incasso zullen wij de komende maanden vaak pas later incasseren dan afgesproken. Als er eenmaal een keer een bedrag is geïncasseerd, zal er weer na twee werkdagen worden afgeschreven.

SEPA
De huidige Nederlandse girale betaalmiddelen gaan over naar hun nieuwe Europese tegenhangers, de Europese Overschrijving en Europese Incasso. Beide betaalmiddelen vormen een belangrijk onderdeel van het Single Euro Payments Area (SEPA), het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa.

Inningsproces
Wij sturen u minimaal 14 dagen voor uitvoering van de incasso een zogenaamde “pre-notificatie” (vooraankondiging), waarmee we het te incasseren bedrag en de incassodatum van de uit voeren incasso aan u doorgeven. Bij een normale incasso sturen wij uiterlijk 5 (bij een eerste doorlopende of eenmalige incasso) of 2 (bij een volgende doorlopende incasso) werkdagen voor de incassodatum de incasso-opdracht naar de bank. Deze incasso-opdracht bevat de gegevens van de afgegeven machtiging. Onze bank controleert de incasso-opdracht en stuurt de opdracht vervolgens door naar uw bank. Op de incassodatum belast uw bank uw rekening voor het te incasseren bedrag. U wordt hierover geïnformeerd via een dagafschrift.

First incasso
In verband met de invoering van de nieuwe acceptgiro en de nieuwe regels voor automatische incasso, zijn er dus meer dagen nodig voor het aanbieden en verwerken van de opdrachten. Deze overgang heeft tot gevolg dat bij een eerste keer incasseren, de datum van de incasso opgeschoven wordt, 5 werkdagen (!) vanaf factuurdatum, omdat een ieder wettelijk de tijd moet hebben om een “First” incasso tegen te houden. Als de First incasso is afgeboekt, wordt de incasso “Recurrent” en kan na 2 werkdagen, mits overeengekomen, wel geïncasseerd worden.

Dit betekent dat er het komende jaar elke maand incasso’s voor de eerste keer zullen worden aangeboden via SEPA en dat er dus elke maand een gedeelte pas veel later zal worden geïncasseerd dan afgesproken. Op 1 december 2014 zijn alle incasso-opdrachten dan aan de beurt geweest.

Europese incasso

Tags: , , ,